Ahoj, jaké děláte zaměstnání, abyste mohli co nejvíce cestovat? Máte nějaké tipy, upřednostnili jste třeba cestování a volnější styl života před prací a kariérou? Jaký máte pracovní režim a co naopak s cestováním skloubit po pracovní stránce nejde? :-) Nebo jste spojili práci a cestování dohromady?  .

Zaměstnání kompatibilní s cestováním

Založil ve fóru Co se nevešlo

39 reakcí

Ahoj,

jaké děláte zaměstnání, abyste mohli co nejvíce cestovat? Máte nějaké tipy, upřednostnili jste třeba cestování a volnější styl života před prací a kariérou? Jaký máte pracovní režim a co naopak s cestováním skloubit po pracovní stránce nejde? :-) Nebo jste spojili práci a cestování dohromady?

0

Já pracuji jako callgirl, jen je potřeba satelitní telefon.

18 Citovat

Väčšina ľudí prispôsobí cestovanie práci a nie naopak. 

My s manželom máme posledné 3 roky 100% remote prácu, robíme tak 3 mesiace v roku zo zahraničia. Skôr musíme cestovanie prispôsobiť 2 deťom. 

1 Citovat

no přesně. Já jsem na volný noze a k práci potřebuju jen notebook a připojení k internetu - jo a už jsem zjistila, že na letišti se PC komponenty blbě shánějí. To vám tak hoří termíny a představujete si, jak to doděláte v salonku u vína, no akosi.

Ale jinak mám jiné závazky, které mě drží ma místě, takže nejsem úplně digitální nomád. Ano, cestuju hodně, už to nemusí být ani úplně low-cost, ale taky si na ty dovolený beru noťas a nějaký čas musím odpracovat, viz foto.

Teď mám teda zrovna pracovní neděli z domova a včera jsem tomu taky dala dost hodin.

Asi obětovat kariéru a práci jde v mládí, pak většina lidí stejně zjistí, že ty prachy potřebuje. Druhá možnost je nejdřív si tu kariéru rozjet, vypiplat děti atd. a pak si dovolit trajdt po světě.

img-20250323-112338.jpg

8 Citovat

Deny, prozradila bys kde byla fotka focena? alespoň cca? Nedokážu tomu přijít na kloub. Napadlo mě pár míst, ale to tyrkysový moře v kontrastu s takovou zelení mě zamotala. :D nějakej pacifik?

0 Citovat

Pracujem v korporate (fyzicky potrebujem/chcem byt v procese a pri produkte, neda sa vsetko od pocitaca), 29dni dovolenky rocne, 50% pracovnych dni mozem mat home office. Manzelova praca obdobna. Do planu cestovania nam ale vstupuju aj dcerine skolske povinnosti, starostlivost o dom, zahradu a macku. Myslim, ze cestujeme dost, momentalny stav mi maximalne vyhovuje.

2 Citovat

At vyvazime ty mistni uhlobarony, freelancerky a IT sektor. Ja mam 25 dnu dovolene, maloobchod. Manzelka celozavodka prazdniny, Vanoce. Bydlime malomesto.

Takze hodne resime, jak co planovat, odkud letet, kam, casy. Solo necestuji, chybi mi u toho partnerka, kamaradi. Bud s rodinou, at uz deti, manzelka, nebo komplet, pripadne v ramci panskeho vyletu s kamaradama.

Nicmene nemame to tak, ze bychom si vedli databazi letu, destinaci, typu letadel. Proste cas od casu nekam vycestujeme, at zmenime vzduch. Karieru ani rodinne zazemi menit neplanuju.

8 Citovat

Učitel, fundraiser a projekťák na veřejné VŠ. Když jsem se před 3 lety rozhodoval, upřednostnil jsem ze dvou možností právě více volna a méně peněz.

Ze zákona 8 týdnů dovolené + 2x ročně nárok na týdenní výjezd Erasmus (defacto plně hrazený týden pobytu na zahraniční univerzitě spojený s výukou). Interně mám s vedením nastavenou podmínku, že nebudu čerpat dovolenou během semestru, takže prostě nemohu příliš využívat podzimní akce.

Na volnost tlačím víc než na kariéru. Ze zahraničí pracovat lze spíše výjimečně, pokud to vyžaduje situace. Třeba během covidu a online formátu výuky jsem učil několik týdnů z Tenerife. Před dvěma lety jsem vedl projektový meeting od Riffelsee ve Švýcarsku s výhledem na Matterhorn.

Mám dobrou pozici a skvělé nadřízené, takže se dá často dobře dohodnout.

2 Citovat

Snažíme se jezdit na zahraniční dovolené třikrát ročně, což nám sežere většinu dovolené. Já pracuji ve veřejné správě a mám 25 dnů dovolené + 4 sick days. Partner dělá dvanáctky a nemá klasický pracovní týden, tak mu vychází na rok cca 17 dnů dovolené, z čehož mu vezmou ještě na celozávodku v létě. Tudíž musíme hodně plánovat a počítat, aby to nějak vyšlo. 

3 Citovat

Já mám práci poměrně časově flexibilní (sama sobě šéfem), ale určité povinnosti mi neumožňují rozhodování na poslední chvíli, takže musím plánovat dlouho (minimálně několik měsíců) dopředu. Manžel klasický řadový zaměstnanec s 5 týdny dovolené a naštěstí má možnost vybírat si i neplacené volno. Nejvíc omezující je dítě školního věku, takže i když na něco ho ze školy můžu omluvit, tak se to nedá moc přehánět a dlouhé daleké cesty jde dělat jen přes vánoce nebo letní prázdniny a týdenní přes podzimky/jarňáky/velikonoce apod., takže to bohužel leze do peněz. Bez rodiny necestuju.

3 Citovat

@Fridgy: je to Mauricius. Používej Google lens ;) :D Ten ostrov v pozadí je Coin de Mire.

1 Citovat

Sranda je jak státní zaměstnanci furt protestují, že chtějí alespoň jedna celá něco průměrný mzdy. Když mají v podstatě měsíc a půl volna :D (učitelé skoro čtvrt roku a rádi by alespoň 130%) Standard je 20 dní, kdo má víc má benefity. U nás si lze nadělat hodiny a vzít si náhradní volno, práce je dost takže udělat přesčasy není problém.

0 Citovat

@Sagy
Mám dobrou mzdu na kterou si ve společnosti nestěžuji. Celou si ji kryju svými aktivitami, stát ani zaměstnavatel neplatí ani korunu - zaměstnavateli generuji asi 250k měsíčně.

Přesně tohle je důvod, proč jsem na CL prostě méně aktivní a méně se snažím sdílet své znalosti či zážitky, které by mohly někomu pomoci. Někdo se rozumně a jasně ptá - v dobré víře odpovím a v rámci nějakého běžného stereotypu za to dostanu ještě čouda.

8 Citovat

Já pracuji v korporátu, ale máme 35 dní dovolený + neomezený HO + "právo" pracovat 30 pracovních dní ročně ze zahraničí. Což zní sice fajn, ale přítelkyně to nemá a kamarádi doteď taky moc neomezený HO neměli a samotného by mě asi měsíc někde pracovat z kaváren nebavilo. Využíval jsem to tedy spíš jen třeba týden dva ročně kde jsem si tím prodlužoval dovolenou. Ale věci se změnily a plánuju to využívat víc.

Ale ono těch samotných 35 dní + když sem tam ošulíte nějaké páteční odpoledne, napojíte to na víkendy a svátky, je vlastně tak akorát aby člověk 2x ročně jel někam "na dlouho" a každej měsíc na prodlouženej víkend, což stačí. 

0 Citovat

fridgy napsal(a):

Deny, prozradila bys kde byla fotka focena? alespoň cca? Nedokážu tomu přijít na kloub. Napadlo mě pár míst, ale to tyrkysový moře v kontrastu s takovou zelení mě zamotala. :D nějakej pacifik?

To je na severu Mauricia, tyrkys dělá laguna

2 Citovat

Danny.709 napsal(a):

@Sagy

V dobré víře odpovím a v rámci nějakého běžného stereotypu za to dostanu ještě čouda.

To není čoud na tebe. Vlastně naopak kdo myslí vážně "Upřednostnil jsem ze dvou možností právě více volna a méně peněz." je šťastný člověk. Nijak jsem se tě nechtěl dotknout. Sám píšeš, že si na mzdu nestěžuješ, tak nepatříš do skupiny co protestuje ne?  

2 Citovat

Mame malou firmu, vse sice jede online bez nutnosti sedet na miste, nicmene bez velkeho monitoru je to omezujici, takze nepracujeme na cestach. Ale dovolenou si muzu prizpusobit dle sebe. Ale taky 2 deti skolou povinne a stavba domu vyzaduje se mirnit.

1 Citovat

Dobré vlákno.

Já i přítelkyně máme práci plně na dálku v IT (data science). Poslední cca rok jsme zkoušeli nepronajímat byt a místo toho cestovat z místa na místo, podle počasí – v zimě JV Asie, v létě jižní Evropa. Nebylo to špatné, ale trochu mi chyběla taková ta pohoda, kterou člověk má, když žije na jednom místě – mít svou oblíbenou kavárnu, umět se někam dostat bez toho, abych se musel každé tři minuty dívat do mapy, jestli jsem špatně neodbočil, neřešit pořád, jestli na tento nový kousek oblečení ještě mám místo v kufru, atp. 

Kdesi jsem četl, že na to, aby se člověk někde cítil jako doma, jsou potřeba 3 měsíce, a přijde mi, že to sedí. Nyní tedy plánuji budoucnost spíš ve stylu bydlet na jednom místě a dělat výlety. Trochu problém je to, že s prací na dálku to trvalé bydlení moc dobře nejde nikde mimo Schengen; na ty hezké věci typu digital nomad visa, gold card atp. bohužel nemáme příjem. Toto musím ještě nějak vymyslet...

2 Citovat

Hodně jsem cestoval po celém světě (Asie,Afrika,Karibik), tak nejdéle na měsíc.Učil jsem angličtinu na firmách a online.Dnes jsem před důchodem a počítám s cestami na cca půl roku.Myslím,že tohle je na delší a hlubší zažití zdaleka nejlepší.Samozřejmě vše nízkonákladové kraje (takže ještě ušetřím za náklady ve vlasti!)Takže buď dlouho fit a máš na to cca 20 krásných let.

1 Citovat

Ahoj všem!! Vážení a milí,  chcete stihnout  vše,  ale to se asi nedá.  Toto zjistíte později  ve smyslu předchozího komentáře . Zázemí  a mít své doma, je nutné pro pohodu a "jistotu ", mít odkud vyrazit a mít se kam vratit. Právě sedím na břehu moře,  místo kam se ráda vracím po desitky let. A za měsíc se těším do našeho krásného domu, na rodinu a kamarády.  Cestuji každý měsíc někam,  v naší zimě do tepla, v lete do chladnějších krajin. Je to fajn, vam držím  palce, ať to neprepalite, rada čtu  vaše zážitky i zkušenosti a příležitostně i sdílím. Štěstí na cestách všem.  

2 Citovat

Já se snažím hrát s malým kašpárkem velký divadlo :-) .. jsem běžný zaměstnanec, kancelářská profese, mám pouze 20 ! dní dovolené, nemám žádné sick days ani home office, jsem limitovaná průměrnou mzdou a preferuju work-life balance.

Chce to ale hoooodně plánování, maximální využití svátků a víkendů pokud to jde a když mám některé svátky a soboty pracovní, vybírám si přesčasy spíš za volno než za peníze - takže letos to vyšlo např . na delší cestu do Asie, v létě na delší popolítávání po Evropě a další 4 prodloužený letecký eurovíkendy - v podstatě jsem každé 2 měsíce " někde " .. nutno říct, že mě nebrzdí nic jako kočka, partner, barák, malé dítě apod., jsem předpisový introvert, takže v tlupě zásadně necestuju a plnoletá dcera se mnou jezdí na půlku výletů dobrovolně, když jí škola nebo čas dovolí .. takže plánování mám v tomto ohledu jednodušší, ale je to můj největší koníček, takže nemám problém tomu obětovat peníze a čas, dokud zdraví a okolnosti dovolí.

Kdyby však nebylo akcí na letenky, různých vychytávek, rad jak a kde za co ušetřit, nápadů na efektivní itineráře a diskuzí zejména tady na fóru, bylo by to zřejmě jiné a jsem za to vděčná.

15 Citovat

Přiznám se že nevím, co zakladatel vlákna přesně očekával. Dle věku, priorit, možností atd. mu tady každý logicky napíše to, co upřednostňuje, jaké ma možnosti atd. Zakladatel se pak podle tohoto vlákna rozhodne, kam a jak bude směrovat svůj život a kloubit kariéru s cestováním?

Tento příspěvek  není  hate, jen by mě zkrátka zajímalo, jak s tím zakladatel vlákna naloží a jaký to pro něj bude mít praktický význam.

5 Citovat

Každý si to může vyzkoušet, i pánové. Třeba na OnlyFans je docela slušná poptávka po gay obsahu. Ale nemusíš být nutně gay, abys využil obchodní příležitosti.

Pokud ti tedy nevadí 20 minut denně kroutit před web kamerou zadkem, můžeš cestovat po celém světě a uživí tě to.

A samostatná kapitola je prodej použitého spodního prádla...to jde fakt na dračku.

10 Citovat

Dělám s mužem v IT (zaměstnaní) a oba dva máme zahraniční klienty... eventualně bychom mohli pracovat ze zahraničí delší dobu. Ale potřebujeme být i v timezoně EU klienta/kolegů, takže třeba latinská amerika nepřipadá vůbec v úvahu, a Asie by byla pro nás dost náročná - pracovat do půlnoci, ne-li dýl :) 
Kromě toho mně jako ženě asi vadí, cestovat "nalehko", jsem prostě ráda za kompletní zázemí doma.

Takže moje cestování znamená využít svátky a sickdaye na 100%. Např. letět přes velikonoce, vánoce... prodloužené víkendy po Evropě..

1 Citovat

Hanka K napsal(a):

Já se snažím hrát s malým kašpárkem velký divadlo :-) .. jsem běžný zaměstnanec, kancelářská profese, mám pouze 20 ! dní dovolené, nemám žádné sick days ani home office, jsem limitovaná průměrnou mzdou a preferuju work-life balance.

Chce to ale hoooodně plánování, maximální využití svátků a víkendů pokud to jde a když mám některé svátky a soboty pracovní, vybírám si přesčasy spíš za volno než za peníze - takže letos to vyšlo např . na delší cestu do Asie, v létě na delší popolítávání po Evropě a další 4 prodloužený letecký eurovíkendy - v podstatě jsem každé 2 měsíce " někde " .. nutno říct, že mě nebrzdí nic jako kočka, partner, barák, malé dítě apod., jsem předpisový introvert, takže v tlupě zásadně necestuju a plnoletá dcera se mnou jezdí na půlku výletů dobrovolně, když jí škola nebo čas dovolí .. takže plánování mám v tomto ohledu jednodušší, ale je to můj největší koníček, takže nemám problém tomu obětovat peníze a čas, dokud zdraví a okolnosti dovolí.

Kdyby však nebylo akcí na letenky, různých vychytávek, rad jak a kde za co ušetřit, nápadů na efektivní itineráře a diskuzí zejména tady na fóru, bylo by to zřejmě jiné a jsem za to vděčná.

Děkuji, milá jmenovkyně, mám to také tak ;) Plánování mi zabere spoustu času, ale je to čas smysluplně strávený, alespoň tedy pro mne. Cestuji s partnerem, občas s plnoletou dcerou nebo plnoletým synem :) Už se to překlopilo do fáze, že je jezdím navštěvovat po světě do míst, kde zrovna pobývají oni. 

Občas mě chytne "absťák" a musím tu letenku prostě mít. Jak nemám naplánováno 3 až 5 až 10 akcí, není to ono... Ano a komunita cestovatelů je fajn, protože mi slouží mimo jiné jako inspirace. 

Větší skloubení cestování s normálem hrozí asi až v důchodu, pokud zdraví a ostatní okolnosti dovolí. Jsem realista. 

0
39 reakcí